Gertjan Kiers is een geboren slager met een zeer brede kennis, die trots is op zijn ambacht en dit met verve uitdraagt. Naast zijn taak als bedrijfsleider bij horecaslagerij Fontijn Vlees en Vleeswaren en het geven van demonstraties en workshops is Gertjan, binnen zijn vakgebied, dan ook op diverse andere manieren actief. De afgelopen tijd hebben we hem verschillende malen op tv gezien bij DWDD en Topchef. Ook schrijft hij columns en gedichten en heeft hij het boek “Vleesbijbel” geschreven. Deze man weet werkelijk waar alles over vlees en dus de perfecte persoon om eens een aantal vragen te stellen. Zelf ben ik ook een echte liefhebber en dus interviewde ik vandaag de sympathieke Gertjan over vlees en natuurlijk ook over bier.
Waar komt de passie voor het slagersvak vandaan?
Eigenlijk is dat heel simpel. Mijn vader zat in het vlees en al vroeg ging ik wel eens met hem mee naar het slachthuis. Daar zag ik die grote stoere kerels bikkelhard werken en eigenlijk wilde ik dat ook . Na jarenlang vakantiewerk te hebben gedaan op het slachthuis was het tijd om een keuze te maken. Ik had mijn Mavo succesvol afgerond en had in mijn hoofd al de beslissing gemaakt dat ik vanaf dat moment mijn handjes zou laten wapperen. Slager Pa stak daar evengoed een stokje voor. Die vond dat ik vooral verder moest leren. Daar sta je dan , je wil werken maar je moet leren. Mijn schoolmaatjes gingen naar de MEAO en ik ging , besluiteloos dat ik was , gewoon lekker mee. De opleiding duurde precies een half jaar voor me . Ik was er vaker niet dan wel. Toen iedereen op de school genoeg van me had werd ik er af gestuurd. Trots vertelde ik mijn pa dat ik niet meer terug hoefde te komen en zei en passant dat ik er klaar voor was om mijn handen te gebruiken. Pa ging overstag en ik mocht mee. Daarna ben ik een slagersopleiding gaan volgen en ben geworden wat ik nu ben . De passie voor vlees heeft er altijd al ingezeten en moest alleen even aangezet worden. Slager ben je en word je niet. Daarbij heel eerlijk gezegd kan ik ook niks anders.
Hoe zorg je er voor dat je continue op de hoogte blijft van de nieuwste ontwikkelingen in het vak?
Ik lees , kijk en vraag heel veel. Eigenlijk hou ik elke ontwikkeling in de gaten . Daarbij ontwikkel ik zelf ook. Ik ben een beetje een freak daarin. Wil gewoon alles weten. Niet alleen op vlees gebied maar ook op kookgebied. Ik vind het heerlijk om met chefs te sparren over vlees en bereidingen namelijk.
Wat is je favoriete speciaalbier en met wie drink je deze het liefst?
Ik moet je eerlijk bekennen dat ik niet echt van de speciaalbieren ben. Proef wel eens wat om het proeven maar weet dan ook vaak dat ik die niet zal aanschaffen. Er is echter één speciaalbier waar ik in kan verdrinken en dat is een biertje van de Koninck. We reden vroeger zelfs speciaal naar Antwerpen om daar bollekes te koppen. Laatst weer geweest trouwens met mijn dierbare echte vrienden en die zijn op één hand te tellen.
Wat voor stuk vlees zou de tripelbier.nl lezer eens moeten proberen in combinatie met speciaalbier en waarom?
Op deze vraag moet ik je echt het antwoord schuldig blijven. Ik heb nog nooit een bier spijs diner gehad en kan me er dus niks bij voorstellen. Wat een schande eigenlijk. Misschien moet ik daar toch eens aandacht aan geven.
Welk vlees is het beste geschikt om samen met bier te verwerken in een stoofpotje?
Deze is makkelijk. Mijn voorliefde voor Ierland pakt me dan bij de hand. Een mooie Ierse rundernek grasgebonden in blokken en stoven met Guinness. Daarbij wel de kanttekening maken dat je me nooit een Guinnessbiertje zou zien drinken. Dit recept staat in mijn boek en is een eerbetoon aan mijn veel te vroeg overleden vriend.
We hebben je inmiddels al verschillende keren op tv gezien bij o.a DWDD, Topchef en meer voor mannen , ook heb je vorig het boek De Vleesbijbel uitgebracht. Wat kunnen we de komende tijd van je verwachten?
Mijn focus zal sowieso altijd op mijn werk als bedrijfsleider bij Fontijnvlees zijn. Daarbij stop ik met veel activiteiten die een hoop tijd kosten. Ik blijf presentaties geven door het hele land maar zal een stuk minder workshops doen. Daarbij staat er een samenwerking met een tv persoonlijkheid in de steigers. Ik blijf mijn columns schrijven voor gastronomie en Vleesmagazine en blijf natuurlijk gedichten schrijven. Daarbij zal ik dit jaar één keer per maand te zien zijn bij Tijd voor Max . Met mijn nieuwe bbq team, De Osdorp Grillers ga ik meer wedstrijden doen en ik hoop nog iets vaker op de buis te komen om het vleesevangelie te verkondigen.
Waar moeten we nu op letten bij het kopen van een goed stuk vlees en waar doen we dit?
Laat ik voorop stellen dat het herkennen van een goed stuk vlees voor de leek lastig is . En wat is een goed stuk vlees. Is het vlees bij de supers echt slecht of valt dat reuze mee. Vragen te over . Ik zeg altijd dat je het niet in het dure moet zoeken. Vlees moet karakter hebben zodat je ook echt het gevoel hebt dat je vlees eet . Zoek het dan niet in die overgewaardeerde , te dure tournedo’s maar probeer eens een longhaas of middenrif. Spieren die arbeid verrichten zijn vele malen smaakvoller dan spieren die als lui bestempeld wordt .
Vaak geef ik het advies om je ambachtelijke slager uit te dagen . Zeg maar een win/win situatie . De slager groeit ervan en jij kan de vleesvruchten plukken. Koop desnoods mijn boek, als je die nog niet hebt natuurlijk, en wijs aan wat je wilt. Geen slager ter wereld die dan nee durft te zeggen.
Vlees kopen is niet alleen het vlees. Je wilt weten waar het vandaan komt, hoe het geleefd heeft en zeker ook wat de beste bereiding is . Een slager die jouw dat kan vertellen is jouw vriend voor het leven
Wil je nog iets delen met de lezers of heb je nog een mooie tip die we moeten opvolgen als echte bierliefhebbers ?
Iedereen spreekt tegenwoordig dat we minder vlees en beter moeten eten. Ik zeg we moeten meer vlees eten maar dan van het hele dier. Dus vierkantverwaarding , nose to tail en no waste .
Tegen de bierliefhebbers zeg ik , geniet vooral met al je mate(n)