Brouwerij De Prael

0
181

Samen met 2 vrienden bezocht ik 2 weken geleden brouwerij de Prael. Voordeel van deze brouwerij is dat het in hartje Amsterdam ligt en dus prima te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf Amsterdam Centraal is het ongeveer 5 minuten lopen en je staat voor de deur van de brouwerij. Omdat we er een complete dag Amsterdam van gingen maken (lees meerdere brouwerijen / kroegen bezoeken) leek het ons verstandig om te beginnen met de rondleiding bij de Prael. Een week eerder had ik via de email een plekje gereserveerd voor de rondleiding, binnen het uur een reactie met de bevestiging en dat ze uitkijken naar onze komst.

De rondleiding begint in de winkel van de brouwerij. Deze winkel heeft een andere ingang dan het proeflokaal. Het zit letterlijk om de hoek dus dat kan niet missen.

Omdat we wat aan de vroege kant waren hebben we eerst maar eens even een biertje geproefd in het proeflokaal om alvast een beetje in de stemming te komen. Omdat we nog een lange dag te gaan hebben besloten we voor een Bitterblond te gaan, met 5,7% een rustig begin van de dag.

Het leuke van deze brouwerij is dat er mensen werken die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. De een is langdurig werkloos, de ander heeft mentale of verstandelijke beperkingen of ze zijn herstellende van een verslaving. In ieder geval biedt brouwerij de Prael deze mensen een mooie kans om weer terug te komen in de maatschappij en hen weer het benodigde zelfvertrouwen te geven. Het is fantastisch om te zien hoe goed deze mensen hun best doen om je bestelling op te nemen en het later weer enthousiast uit te serveren. Omdat deze brouwerij daarin zoveel goed werk doet is het alleen daarom al de moeite waard om eens lekker een biertje te gaan drinken op deze plek.

Inmiddels was het tijd voor de rondleiding, snel naar buiten en rechts de hoek om zodat we net op tijd bij de winkel zijn waar de rondleiding begint. We kregen een privé rondleiding van Ina, een dame die ongeveer 25 jaar achter elkaar werkloos is geweest en nu met veel plezier allerlei werkzaamheden verricht voor de brouwerij. Ze kon ons haarfijn uitleggen hoe het bier werd gemaakt, we hebben verschillende ingrediënten gezien en veel over de geschiedenis van de brouwerij gehoord. Vanuit de winkel konden we mooi naar het brouw gedeelte lopen waar we stap voor stap door het brouwproces zijn gelopen. Bij elke stap vertelde Ina gedetailleerd wat er gebeurde, we konden ons geen betere gids wensen.

Na al dat gepraat over bier begin je toch echt goed dorst te krijgen, we worden netjes afgeleverd in het proeflokaal en we gaan er eens goed voor zitten om het een en ander te proeven. In het proeflokaal hangen allemaal oude LP’s van bekende Nederlandse artiesten wat erg leuk is om te zien. LP’s van Hazes zie ik veelvuldig terugkomen. Voor de rest zijn er gezellige hoekjes gecreëerd waar je lekker ontspannen een biertje kunt drinken. Wij zaten aan een mooie hoge tafel midden in het proeflokaal. De enthousiaste serveerster bracht ons vervolgens een aantal heerlijke biertjes. Zelf heb ik de Weizen, Pale Ale, Milkstout en uiteraard de Tripel geproefd. Stuk voor stuk heerlijke bieren.

Het mooie van het proeflokaal is dat je zicht hebt op de brouwketels, de sfeer is erg ontspannen en er zit een mooie mix van dagjesmensen, toeristen, studenten en lokale mensen. Het gevoel van leven en laten leven komt bij mij naar boven als ik lekker van mijn biertjes zit te genieten op deze bijzondere locatie.

Qua gezelligheid en bier hadden we hier de hele dag wel kunnen zitten maar voor ons was het tijd om naar de volgende locatie te gaan. Op een minuut of 5 lopen ligt Brouwerij de Bekeerde Suster, dat is onze volgende stop.

Mocht je in het centrum van Amsterdam zijn en zin hebben in een lekker biertje ga dan zeker eens kijken bij Brouwerij De Prael. Met je bezoek steun je ook nog eens de mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. Een gouden initiatief die het bier absoluut beter laat smaken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Voer je reactie in!
Voor je naam in