Brouwerij Kleiburg

0
238

Afgelopen woensdag beleefde ik een mooie dag waarin ik 2 brouwerijen bezocht heb. De eerste die op mijn lijst stond was de Kleiburg Brouwerij in de Bijlmer.

Vanuit Houten pakte ik de trein om vervolgens bij Amsterdam Bijlmer Arena uit te stappen, omdat ik wat aan de vroege kant was sloeg ik een korte metrorit over en ging ik lekker te voet naar Brouwerij Kleiburg. Na een kleine 15 minuten lopen tussen de enorme kantoorgebouwen zag ik in een keer een grote groene loods staan met een mooi terras; Brouwerij Kleiburg here we come!

Omdat het inmiddels begint te regenen stap ik snel binnen bij de Proefzaak, het proeflokaal naast de brouwerij. Vanaf deze plek heb je mooi uitzicht op de brouwketels en kun je precies zien wat er in de brouwerij gaande is.

In Amsterdam lijkt het wel of er elke week een brouwerij bij komt maar dit is het enige bier dat afkomstig is uit de Bijlmer. Wat leuk is om te vermelden is dat de brouwerij verbonden is aan het Kleiklooster waardoor er echt kloosterbier gebrouwen word. Het Kleiklooster is een levendige en spirituele plek dat ontstaan is vanuit een woongemeenschap van 4 huizen. Uiteindelijk kwam er vanuit de gemeenschap steeds vaker de vraag, waarom gaan we geen klooster bier brouwen? Dominee Martijn verteld dat hij in eerste instantie geen ervaring heeft met het brouwen van bier en gaat na lang twijfelen samen met 2 compagnons op zoek naar iemand die dat wel heeft. Al snel kwamen ze uit bij Thomas, die zich overigens had verslapen op zijn eerste sollicitatiegesprek. Bij de tweede poging om te solliciteren pakte hij het anders aan, hij nam een krat bier mee met daarin 24 verschillende soorten bier die hij zelf gebrouwen heeft. Vanaf dat moment was de brouwer gevonden.

De brouwerij richt zich echt op mensen uit de buurt, IKEA bezoekers en natuurlijk de mensen die werken in de kantoren vlakbij de brouwerij. Een mooie mix van mensen dus. Ook is er in de proefzaak de mogelijkheid om lekker te lunchen of te dineren. Alles komt uit de open keuken achter de bar die centraal in de proefzaak staat.

Persoonlijk vind ik het altijd super als ik vanaf mijn barkruk de brouwerij in kan kijken, heerlijk om te zien. Ook hebben ze in de Proefzaak een leuk huiselijk sfeertje weten neer te zetten en gaat het er erg gemoedelijk aan toe, hele fijne plek om te zijn. Er zitten wat mensen te werken en even verderop zitten er mensen uit de buurt te genieten van een mooie maaltijd en een lekker biertje. Als je goed kijkt zie ik op meerdere plekken een link naar het klooster, ze hebben bijvoorbeeld een heel mooi stuk glas in lood geplaatst tussen de Proefzaak en de brouwerij. Ook zie ik verschillende beeldjes die met het geloof te maken hebben, heel subtiel zonder dat het overheerst.

Het enorme terras ziet er heel aantrekkelijk uit maar helaas regent het nog steeds en kan ik gelukkig ook lekker aan de bar genieten van een heerlijke Kleiburg Tripel IPA. Onder het genot van deze mooie tripel praat ik met Martijn en Thomas over de brouwerij en daarin komt heel duidelijk naar voren dat ze enorm trots zijn op de kwaliteit die ze leveren en voor de idealen waar ze voor staan. Wil je weten hoe de Kleiburg Tripel IPA smaakt lees dan de review die ik hierover geschreven heb. https://tripelbier.nl/tripel-reviews/kleiburg-tripel-ipa/.

Omdat Thomas zo enthousiast over de Kleiburg dubbel blond aan het praten is wil ik deze uiteraard ook graag even proeven en eerlijk is eerlijk hij heeft gelijk, ook dit is een fantastisch biertje. Het mooie is dat er bij de Tripel IPA als bij de Dubbel blond een mooie balans is gevonden tussen 2 stijlen. Erg uniek en van hoge kwaliteit, ik zou zeggen ga zo door!

Helaas is het voor mij alweer tijd om naar de volgende brouwerij te gaan. Inmiddels schijnt de zon en loop ik met een voldaan gevoel weer richting station. Ik vind Brouwerij Kleiburg een hele relaxte en fijne plek om te zijn dus als je een keer een afspraak hebt in een van de kantoren zorg dan dat je dat aan het einde van de dag doet zodat je daarna nog even wat kan drinken en eten bij de Proefzaak. En mocht je het lopen door de IKEA zat worden weet dan dat er om de hoek een lekker speciaal biertje op je staat te wachten.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Voer je reactie in!
Voor je naam in