Burg Bieren

Ermelo

0
338

Eindelijk was het dan zover, een dagje naar het bierwalhalla dat Burg Bieren heet. Samen met mijn broertje had ik op Vaderdag een complete middag Burg Bieren in Ermelo cadeau gegeven aan mijn vader. Het bleek nog vrij ingewikkeld te zijn om 3 agenda’s naast elkaar te krijgen dus vandaar dat we nu pas ons uitje hebben gehad naar deze fantastische plek.

Het bezoek begon uiteraard in de bierwinkel waar op dit moment 2300 verschillende soorten bier te krijgen is. Bij binnenkomst weet je eigenlijk niet zo goed waar je moet beginnen, zo gigantisch veel keus. De bieren staan gerangschikt op land wat het al een stuk duidelijker maakt. Mijn vader mag een mand vol met lekkere bieren uitzoeken terwijl ikzelf dat uiteraard ook aan het doen ben. Het leuke is dat hier veel speciale edities en lokale bieren te koop staan. Ik weet mij nog enigszins in te houden door maar 6 tripels uit te zoeken. Om eerlijk te zijn komt dit omdat ik er nog behoorlijk wat thuis in de koelkast heb liggen die wachten op een review. Eigenlijk is het al een feest om tussen zoveel bekende en onbekende bieren te lopen, hier kan je je gerust een poos vermaken. We komen de gekste namen en etiketten tegen.

Nadat we de bieren hadden afgerekend en kaartjes voor de rondleiding in de brouwerij gekocht hadden konden we rustig naar het naastgelegen café Hazeburg om wat te gaan proeven. Op de een of andere manier krijg je toch dorst als je tussen zoveel bierflessen loopt. Het leuke aan dit oud bruine café is dat je alle bieren kunt bestellen die er in de winkel verkocht worden. Op de tablets die in het café liggen kun je gemakkelijker een keuze maken door middel van het toepassen van enkele filters zodat je wat sneller bij je gewenste biertje uitkomt. Zodra je het weet dan bestel je gewoon bij een van de deskundige medewerkers je biertje en vervolgens wordt je bier in de winkel voor je gepakt en in de biertunnel op transport gezet. Onderweg gaat het bier in een koelmachine waar deze ongeveer 3 tot 5 minuten in blijft. Daarna gaat het bier automatisch verder op transport om zo omhoog te komen in het café. Daar wordt het bier uitgeserveerd en kun je genieten van een heerlijk gekoeld speciaal bier. Via een televisiescherm in het café kun je het bier volgen tijdens dit transport.

Zelf vind ik een tapbiertje altijd erg lekker dus we maken geen gebruik van de biertunnel maar bestellen lekker iets van de tap. Omdat het nog redelijk vroeg is begin ik voorzichtig met een Milk Stout met Tony’s Chocolonely van brouwerij de Prael. In het cafe hebben ze ook een mooie eetkaart dus nu we er toch zitten maar meteen een Italiaanse bol met Piri Piri Kip besteld. Erg lekker gegeten en met de flinke porties krijg je echt waar voor je geld. Mocht je hier naar toe gaan dan is het echt een aanrader om ook meteen naast het proeven van speciaal bier te genieten van een heerlijke maaltijd.

Het volgende biertje is voor mij een IPA van St Feuillien, smaakte erg goed maar kan uiteraard niet tippen aan de tripel van St Feuillien. Die ze overigens in een magnum van 9 liter in de winkel hadden staan. Dat zou een prachtig cadeau zijn voor mijn verjaardag in oktober ?.

In het cafe begint het steeds drukker te worden en je ziet verschillende mensen met dozen de winkel uitlopen, Burg bieren verkoopt overigens ook van alles om zelf te brouwen. Omdat de groep die zich heeft ingeschreven voor de rondleiding in de brouwerij inmiddels zo groot is geworden zal de groep in twee gesplitst worden. De ene helft doet de rondleiding en de andere helft gaat alvast beginnen met het proeven van het Burg bier. Omdat we nog lekker zitten besluiten we om te beginnen met het proeven. Bij deze proeverij krijg je 3 proefglaasjes met daarin de blond, herfst bok en tripel van Burg Bieren. Stuk voor stuk lekkere bieren, van de tripel heb ik gelukkig nog een flesje meegenomen zodat ik die op mijn gemak nog eens kan proeven. Bij het proefplankje krijg je ook nog een klein schaaltje borrelnootjes om de smaak wat te neutraliseren.

Na een half uur is het onze beurt om de rondleiding te krijgen. Met 25 personen beginnen we met het kijken van een film over het brouwproces en de geschiedenis van de brouwerij. Vervolgens lopen we naar de verschillende ketels en krijgen we inzicht in het feit dat ze alles aan deze brouwerij zelf hebben gebouwd op de zoals ze dat zelf noemen “hobby woensdag”. Erg leuk om het enthousiasme te zien van de brouwer. We lopen via de winkel naar de biertunnel en krijgen een live demonstratie over hoe deze tunnel werkt. Mooie uitvinding om zo heel snel het bier te koelen en een enorm aanbod te hebben in het café. Na de rondleiding zijn we na lang wikken en wegen toch maar in de auto gestapt zodat de Bob thuis ook nog even een aantal tripels kan drinken.

Al met al is het echt een belevenis en ik kan het elke bierliefhebber aanraden om hier eens te gaan kijken. Schrik niet van de ruime keus maar neem lekker de tijd om de juiste biertjes te vinden voor jezelf. De rondleiding door de brouwerij is elke zaterdag om 14.00 uur dus mocht je hierheen gaan dan zou ik rond dit tijdstip gaan. Ik weet zeker dat ik binnenkort nog eens een keer richting Ermelo ga om weer wat mooie tripels uit te zoeken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Voer je reactie in!
Voor je naam in