Poesiat & Kater

0
239

Vanaf station Bijlmer Arena pak ik de trein die mij binnen 10 minuten naar Amsterdam Muiderpoort brengt. Vanaf het station is het iets meer dan 5 minuten lopen naar Brouwerij Poesiat & Kater in Amsterdam Oost.

Midden in de woonwijk staat daar uit het niets het mooie en volledig gerenoveerde pand uit 1887 van Poesiat & Kater. Het enorme terras ziet er heel aantrekkelijk uit en is gedurende de weekenden vaak volledig gevuld. Het is helaas niet het beste weer om op het terras te zitten dus loop ik snel naar binnen om te kijken hoe het er daar uitziet.

Ik maak kennis met Iris die mij alles verteld over de geschiedenis van de Poesiat & Kater Brouwerij en natuurlijk ook over de Vollenhoven bieren. In het begin werd dit pand gebruikt als ammoniakfabriek, als je goed kijkt zie je de originele plofkappen nog in het dak zitten. Daarna deed het pand zo’n 80 jaar dienst als dierenasiel. In maart 2017 opende Poesiat & Kater haar deuren als brouwerij in dit volledig gerestaureerde pand.

Bij Poesiat & Kater worden er zowel Van Vollenhoven bieren als Poesiat & Kater bieren gebrouwen. De Van Vollenhoven bieren worden naar traditionele en historische recepten gebrouwen waarvan sommige recepten al eeuwenlang bestaan. En de Poesiat & Kater bieren zijn een stuk moderner en worden ontwikkeld door brouwer Julian. Hij kan zijn creativiteit mooi kwijt in deze bieren.

Zo nu eerst een rondleiding door dit schitterende pand. Bij binnenkomst was ik zelf al zo brutaal geweest om meteen even bij de keuken te gaan kijken die er erg netjes en open uit ziet. Na wat vriendelijke begroetingen van de mensen in de keuken loop ik door naar de bar en vanaf de bar zie ik pas hoe hoog en ruim dit gebouw eigenlijk is. Mooie hoge ramen zorgen voor veel licht en ik loop samen met Iris naar de tweede verdieping van het pand waarbij je erg leuk naar beneden kunt kijken. Deze ruimte is heel goed geschikt om grotere groepen te ontvangen en om proeverijen te doen. Weer terug bij de bar zie ik de grote brouwketels al staan. De ketels staan bijna hand in hand naast elkaar opgesteld, hier is erg goed gebruik gemaakt van de ruimte. Julian is nog even wat aan het afstellen en komt zodra hij klaar is ook even proeven aan de bar. Het mooie is dat ze tijdens de renovatie eigenlijk alles gestript hebben zodat er ook ruimte was om vanuit de brouwruimte pijpleidingen aan te leggen richting de bar. Boven de bar zie je verschillende grote vaten waar het bier vanuit de brouwruimte word opgeslagen en rechtstreeks is aangesloten op de tapinstallatie. Echt fantastisch bedacht en mooi om te zien. Verser dan dit kan je ze niet krijgen, heerlijk.

Tijd om te proeven… Inmiddels is Julian ook aangesloten en vertelt hij gepassioneerd over hoe hij de Kaintz Tripel gebrouwen heeft. Lees de review van deze tripel hier https://tripelbier.nl/tripel-reviews/kaintz-tripel/. Naast de Kaintz tripel hebben we ook de Muuke Pale Ale, Kercken Porter en de Wisse Gose geproefd. Stuk voor stuk heerlijke en vernieuwende bieren van hoge kwaliteit. Wat ik merk is dat er een hele fijne sfeer hangt in deze locatie. Iedereen die werkt bij Poesiat & Kater is enorm enthousiast over het product en dat stralen ze ook echt uit. Ze nemen de tijd om het verhaal achter de bieren te vertellen en eerlijk is eerlijk dat drinkt toch een stuk lekkerder.

Inmiddels begin ik al een beetje trek te krijgen dus raadpleeg ik de menukaart maar eens om te kijken of er nog wat lekkers te krijgen is. Het leuke aan de menukaart is dat er bij elk gerecht een biersuggestie gekoppeld is. Dat is altijd handig als de foodparing al gedaan is voor je. Ik bestel een heerlijke pulled pork slider en mijn vriendin die inmiddels ook is aangeschoven een spies met vegetarische gehaktballetjes. We hebben lekker genoten van het eten in combinatie met het juiste biertje.

Helaas moeten we er weer vandoor en nemen afscheid van de zeer gastvrije medewerkers en keren met een voldaan gevoel huiswaarts. Poesiat & Kater is een absolute aanrader om eens te bezoeken. Fantastische bieren, lekker eten en een prachtig pand met zonnig terras. Mocht je de drukte van Amsterdam willen ontvluchten ga dan gezellig eens een kijkje nemen op deze plek in Oost.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Voer je reactie in!
Voor je naam in