Examen Stibon niveau 1

2
1767

Afgelopen januari was het dan eindelijk zover; het examen voor niveau 1. De theorie en praktijk dat aan de orde is gekomen tijdens de 6 lessen zal worden getoetst.

Het examen bestaat uit 2 onderdelen. Een onderdeel theorie en mijn favoriete onderdeel het proeven. Om te slagen voor de theorie moet je minimaal 28 van de 36 vragen goed hebben en om door te mogen naar het tweede niveau moet je minimaal 32 van de 36 vragen goed hebben. Bij het proeven zijn er maximaal 12 punten te scoren waarvan je er 8 moet halen om te slagen. Op verschillende plaatsen in Nederland zal het examen worden afgenomen en ik ben ingedeeld in de groep die moet gaan vlammen in Elburg.

Omdat ik veel te vroeg in Elburg aan kwam had ik mooi de gelegenheid om op de parkeerplaats nog een keer door mijn zelfgemaakte samenvatting heen te gaan. Tijdens de Kerstvakantie had ik de gelegenheid om deze te maken en heeft mij erg geholpen om de verschillende feiten en theoretische rijtjes uit mijn hoofd te leren.

In Elburg deden er ongeveer 35 personen examen. De groep werd in 2en gedeeld en ik kon meteen met het proef examen beginnen. Uiteraard heb ik in de weken voor het examen de 19 bieren van de shortlist veelvuldig geproefd. Bedankt Marina voor het steeds moeten inschenken van mijn bieren! Tijdens het examen krijg je 6 bieren te proeven die je moet herkennen op type bier. Daarbij moet je een eerste en tweede keuze invullen. De eerste keus goed levert 2 punten op en de tweede keus goed 1 punt. Uiteindelijk haal ik een score van 10 op dit onderdeel dus het proef gedeelte is in de pocket. De uitslag van dit onderdeel krijg je zodra iedereen klaar is. Voor het theorie gedeelte moet je nog 2 weken geduld hebben. Uiteindelijk hebben we de volgende bieren geproefd; Witbier (Hoegaarden), Saison (Dupont), Dubbel (Westmalle), Gruit (Jopen Koyt), Stout (Jopen extra stout) en een Quadruppel (Rochefort 10). Zelf ging ik alleen de mist in bij de Saison, de 5 andere bieren had ik meteen goed.

Na het proeven konden we direct door naar de ruimte waar het theorie examen al voor ons klaar lag. Dit was even omschakelen. De 36 meerkeuzevragen waren vrij pittig en ik heb een aantal vragen waarbij ik sterk twijfel. Uiteindelijk besluit ik na 2 keer alles nagekeken te hebben het bij deze antwoorden te laten.

Na het examen heb ik nog even gezellig nagepraat met mijn studiegenoten. Omdat Elburg best nog wel een stuk rijden is besluit ik om dit keer maar geen biertje te nemen en dat moment lekker voor thuis te bewaren.

De uitslag kregen we 2 weken later via de email door….. JOEPIE!!!!!! Ik ben geslaagd met 34 van de 36 punten!!! Na dit goede nieuws heb ik mij direct ingeschreven voor het tweede niveau dat 13 maart van start gaat in Amsterdam. Ik kijk er erg naar uit om te gaan starten met het tweede niveau, weer een stapje dichter bij het worden van een biersommelier… Uiteraard zal ik jullie ook meenemen in de lessen van het tweede niveau. Maar eerst even genieten van dit resultaat met een heerlijke tripel!

2 REACTIES

  1. Geweldig dat je geslaagd bent met een hele mooie score! Chapeau!

    Ik hoorde gisteren op de cursus (niv 1, les 2) wat het percentage geslaagden is om door te gaan naar niveau 2 en dat valt nog best zwaar tegen (40%). Zo eenvoudig is het inderdaad niet.
    Wens je iig heel veel plezier met niveau 2.

    Het proeven en beschrijven blijft toch een hele opgave. Zelfs als je je eigen top 10 biertje krijgt voorgezet in de proeverij ga je ongelooflijk de mist in. Zeker als in de proefronde 2 dezelfde type bieren naast elkaar worden gezet. Ditmaal de Jopen extra stout en de Guiness export. Het is natuurlijk een weggevertje, want de Guiness export is natuurlijk een soort van ‘benchmark’ die je maar al te vaak ziet terugkomen in proeverijen. Alleen op dat moment vergeet je dat allemaal omdat je zo gefocussed bent op het ruiken en proeven.

    Komen ze in een andere ronde dan nog met 2 IPA’s waar je helemaal geen fan van bent, dan gaat het helemaal mis. Je blijft dan met een leeg papiertje zitten.

    Niet alleen het beschrijven is moeilijk, ook heeft een ieder een andere beleving aan geur en smaak wat het allemaal niet makkelijker maakt in de bespreking.

    Met plezier je verslagen van les 1 t/m 6 gelezen en natuurlijk ook het examenverslag.

    • Hoi Arie, dat heb ik soms ook nog hoor dat ik van andere mensen geuren en smaken hoor die ik absoluut niet herken. Zo is dat voor iedereen anders zolang je maar het biertype kunt herkennen is het goed. En naar mate je meer gaat oefenen en bewuster gaat proeven dan maak je voortdurend stapjes in het herkennen van het juiste biertype. Lekker veel oefenen en genieten!

      Morgen start ik met niveau 2, ik ben erg benieuwd! Ik zal op de site zeker verslag uitbrengen van de verschillen lessen.

      Het leren voor het examen moet je inderdaad niet onderschatten. Zelf had ik een samenvatting gemaakt van elk hoofdstuk wat mij enorm heeft geholpen.

      Leuk om te lezen dat je enthousiast bent. Laat gerust weten hoe de overige lessen zijn geweest. Ik vind het altijd leuk om te lezen hoe andere mensen het ervaren.

      Veel plezier en succes met de komende lessen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Voer je reactie in!
Voor je naam in