Wat is het verschil tussen een abdijbier en een trappistenbier?

0
418

Voordat ik meteen de diepte in ga met het beantwoorden van deze vraag wil ik jullie eerst even meenemen naar het aantal abdijen en Trappisten.

Op dit moment zijn er 24 erkende abdij brouwerijen die ook een logo dragen zodat je ze kunt herkennen als echt abdijbier, voorbeelden zijn Leffe, Maredsous, Averbode en Grimbergen.

De trappisten brouwerijen zijn slechts met 11 stuks vertegenwoordigd. In Nederland kennen we La Trappe en Zundert. In België hebben we Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren. Ook hebben Oostenrijk, Amerika en Italie hun eigen trappisten brouwerij.

Om als trappistenbrouwerij door het leven te mogen moet je voldoen aan 3 voorwaarden:

  • Het bier moet binnen de muren van de abdij gebrouwen worden.
  • Het bier moet worden gebrouwen onder toezicht van de paters of door henzelf.
  • Alle opbrengsten van de verkoop van het bier worden gebruikt voor het onderhouden van de gemeenschap en de abdij. Mocht er nu geld overblijven dan moet dat worden geschonken aan goede doelen.

De paters brouwen het bier dus om in hun levensonderhoud te voorzien, vandaar dat deze bieren vaak vrij beperkt in aanbod zijn. Een goed voorbeeld is Westvleteren.

De abdijbrouwerij voldoet niet aan 1 of meerdere van bovenstaande voorwaarden. Je ziet vaak dat er royalty’s worden afgedragen aan het klooster zodat de brouwerij het bier met de naam van het klooster mag verkopen. Met de opbrengsten hiervan kan het klooster dan weer voorzien in onderhoud.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Voer je reactie in!
Voor je naam in