Stibon niveau 1, les 1

Theorie en praktijk van het proeven

0
417

Op 11 september was het eindelijk zover, les 1 van de in totaal 6 lessen staat op het punt om te beginnen. Een paar maanden geleden had ik mij al ingeschreven voor de opleiding Bierambassadeur niveau 1 van Stibon. Waar ik voorheen op school het liefst achteraan in de klas plaatsnam ging dat tijdens de eerste les anders, ik zat zelfs vooraan in de klas om zoveel mogelijk te leren. De titel van de eerste les klonk mij als muziek in de oren; de theorie en praktijk van het proeven.

De lessen worden op verschillende plaatsen in Nederland aangeboden, ik heb er voor gekozen om de lessen in Nijmegen te volgen. De locatie in Nijmegen is Stoom beer&food bij de Oersoep brouwerij, een erg leuke en mooie locatie. De in totaal 24 deelnemers bestond met name uit hobby brouwers, horeca medewerkers en echte bier liefhebbers.

De leraar voor de eerste les was Pepijn van der Waa, biersommelier en eigenaar van het bedrijf BrewTaste. De perfecte persoon voor het leren van de theorie en de praktijk van het proeven. Tijdens de eerste les proeven we in totaal 6 bieren. Het proeven gaat aan de hand van het proefformulier, dat is in het begin even wennen om op deze manier de bieren te proeven. Gelukkig had ik al enige ervaring met het beschrijvend proeven van tripels voor mijn website. Bij de eerste 2 bieren die we gaan proeven merk ik hoe lastig het is om blind te proeven. Zeker als de bieren dan ook nog niet in de buurt komen van een tripel. De eerste 2 bieren zijn Special Belge bieren, de klassieke De Koninck en de Nederlandse Texels Eyerlander. Deze bieren zijn niet echt heel uitgesproken van smaak dus voor mij lastig te omschrijven. Bij het proeven leren we om de geur te omschrijven, visuele aspecten waar te nemen, smaak te beoordelen / omschrijven en tot slot het mondgevoel en de afdronk te beoordelen. Theorie en praktijk werden mooi afgewisseld.

Het smaakwiel kwam ook aan bod om nog wat gedetailleerder te kunnen omschrijven wat je nu ruikt en proeft. Deze kennis nemen we mooi mee in het proeven van de volgende 2 bieren. Dit keer 2 bieren die wat dichter bij mijn specialiteit staan; de Brand zwaar blond en Duvel. Vooral de Duvel herkende ik meteen aan de geur, smaak en het schuim. Leuk om te merken dat het invullen van het proefformulier meteen een stuk makkelijker gaat met de tips van Pepijn.

Na nog meer theorie sluiten we af met het proeven van de 2 laatste bieren van de avond. Deze bieren zijn erg uitgesproken en dus ook redelijk goed te herkennen. De eerste was al van een afstand te herkennen aan zijn kleur; de Boon Kriek en de tweede was qua geur en smaak ook goed waar te nemen; Boon Geuze. Met beide bieren heb ik eigenlijk weinig ervaring, vooral de Geuze vond ik even wennen qua smaak.

Na iets meer dan 4 uur bezig te zijn geweest met de theorie en de praktijk van het proeven zat de les er helaas al weer op. Ik heb erg genoten van de eerste les en kijk uit naar de volgende!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Voer je reactie in!
Voor je naam in