Voor de tweede les heb ik uiteraard braaf mijn boek doorgelezen ter voorbereiding. Bij les 2 komen de onderwerpen grondstoffen, wetgeving en sociale hygiëne aan bod. Stuk voor stuk weer erg interessant, met name het stuk over de grondstoffen was erg leerzaam. Het proeven van de verschillende mouten (Broei, caramel en roost) en het ruiken aan verschillende hoppellets geeft je een goed beeld van wat deze ingrediënten doen met het bier. Dit allemaal onder begeleiding van Jet van Griendt, biersommelier en werkzaam in brouwerij St. Joris in de kelder van de Boterhal.
Nadat we uitgebreid uitleg hebben gekregen over de verschillende graansoorten, hop, kruiden en vruchten is het tijd om bier te proeven. Van al die uitleg krijg je ook gewoon zin in bier. We proeven weer aan de hand van het proefformulier. We letten bij het proeven dus op geur, zicht, smaak, mondgevoel en afdronk. Zoals bij elke les proeven we 3x 2 bieren, we beginnen met 2 wit bieren. De Hoegaarden wit herkende ik eigenlijk meteen bij de eerste slok, deze heb ik net iets te vaak gedronken bij mooi weer op het terras in Utrecht. De tweede kwam mij ook bekend voor alleen kon ik die niet direct plaatsen, dat was de Korenwolf van Gulpener. Mooi om deze 2 witbieren eens naast elkaar te proeven. Er zit wel degelijk verschil in beide bieren, leuk om zelf eens te proberen.
Weer terug naar de theorie; wetgeving. Bij het onderwerp wetgeving kwam onder ander het Reinheitsgebot, regels rond samenstelling van bier, etikettering, drank- en horecawet en accijnzen aan de orde. Met dit theoretische stuk zal ik jullie maar niet al te veel lastig vallen, het is weer tijd om voor de tweede keer te proeven dit keer kregen we 2 mooie bijna zwarte bieren voor onze neus, dus op basis van het zicht vielen er al een hoop types af. Na de eerste slok was het meteen duidelijk dat we hier met een Stout te maken hadden, de gebrande mout die we eerder in de les geproefd hebben kwam hier sterk bij naar voren. Het eerste bier was een Jopen Extra Stout (Irish dry stout) die ik zelf nog niet eerder heb gedronken. Het tweede bier was een Guinness Special Export (Export stout). Dit was voor mij wederom een primeur. Leuk om kennis te maken met deze 2 bieren, maar om eerlijk te zijn komen ze niet in de buurt van mijn vertrouwde tripel ?.
Het laatste blok theorie ging over sociale hygiëne. Daarbij moet je met name denken aan alcoholgebruik en alcohol en verkeer. Oftewel drink met mate en stap niet de auto in als je teveel gedronken hebt. Ik was vandaag heen met de trein en terug werd ik gelukkig opgehaald door mijn lieve vriendin. Dat is nog eens voorbeeldgedrag. Tijd voor de laatste 2 bieren van de avond. Bij beide bieren kwam er direct een erg sterke citrus hop geur van het bier dus dat kan niet missen, we gaan 2 IPA’s proeven. En wel de Flying Dog Snake Dog en de Vuur en Vlam van Brouwerij de Molen. Mooie fruitige en hoppige bieren om mee af te sluiten.
De 4 uur vlogen weer voorbij en les 2 zit er alweer op. Op 9 oktober staat les 3 gelukkig alweer op het programma. Tijdens deze les gaan we meer leren over historie, trends en gezondheid.