Stibon niveau 1, les 3

Historie, trends en bier en gezondheid

0
192

Na deze les zijn we alweer halverwege de opleiding tot bierambassadeur. Tijdens les 3 staat met name de historie en trends van het bier centraal. Ook komt er een stuk over bier en gezondheid aan de orde wat zeker niet onbelangrijk is.

Voordat de les begon was onze docent Henri Reuchlin (Bierburo, bier professor, week van het Nederlandse bier) al druk in de weer om allerlei attributen neer te zetten waaruit men vroeger bier dronk. Verschillende pullen, kommen en zelfs een hoorn. Wat kan deze man heerlijk vertellen over de geschiedenis van het bier, vanaf het eerste tot het laatste moment hang je aan zijn lippen. We zijn helemaal door de tijd heen gegaan vanaf het moment dat bier eigenlijk bij toeval uit werd gevonden in 4000 jaar voor Christus in Mesopotamië (wat we nu Irak noemen) tot aan de huidige tijd. De meest belangrijke perioden die aangestipt worden zijn Egypte, Grieken, Romeinen, Noormannen, Middeleeuwen en de Industriële Revolutie.

Tussen alle geschiedenislessen door hebben we uiteraard weer lekker geproefd met ons proefformulier. De eerste 2 bieren waren de Saison Dupont en Mannenliefde van Oedipus, mooi om deze totaal verschillende Saisons eens naast elkaar te proeven. Bij de tweede proefronde was het de beurt aan de dubbel. Om precies te zijn de Gouverneur dubbel en de Westmalle dubbel.

Bij het onderdeel bier en gezondheid hebben we stil gestaan bij wat een standaard glas alcohol is, opname en afbraak van alcohol, wat doet alcohol met je en de gezondheidseffecten van verantwoorde en onverantwoorde consumptie. Tijdens de les kregen we een mooie oefening waarbij je een inschatting moest maken hoeveel calorieën er in een bepaalde drank / snack zitten. Deze moesten we vervolgens op volgorde van laag naar hoog leggen. Al snel kwam ik er achter dat de bierbuik niet van al het bier afkomstig is maar eigenlijk ontstaat zodra je de snacks gaat nemen naast je biertje. Een gemiddelde tripel is goed voor 190 calorieën terwijl 3 handjes pinda’s 315 calorieën telt. Voortaan dus de snackjes wat meer links laten liggen en in plaats daarvan een extra speciaal biertje nemen.

Bij de afsluitende proefronde kwam mijn favoriete bierstijl eindelijk aan de beurt; de tripel. Gelukkig herkende ik de tripels direct. De La Trappe en Westmalle tripel heb ik tenslotte al veelvoudig voorgeproefd. Heerlijke afsluiter van een mooie avond vol met interessante verhalen over bier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Voer je reactie in!
Voor je naam in