Stibon niveau 1, les 4

Brouwproces

8
115

Voor les 4 waren we te gast bij de Oersoep Brouwerij in Nijmegen om daar van dichtbij te zien hoe het brouwproces werkt. Het volledige proces van schroten tot afvullen kwam bij deze les aan de orde.

De brouwer van Oersoep nam ons mee de brouwerij in om uit te leggen hoe alles in zijn werk gaat. Uiteraard te beginnen bij de schrootmachine om de mout fijn te maken zodat de zetmeel uit de mout tijdens het maischen omgezet kan worden in suiker. Bij het maischen maakt de brouwer van het mout en het brouwwater een soort beslag. Dit beslag wordt in verschillende stappen in temperatuur verhoogd in de beslagketel. Op deze manier kunnen de eiwitsplitsende en zetmeelsplitsende enzymen hun werk optimaal doen. Ik zal binnenkort nog eens een apart artikel schrijven over het maischen omdat dit een erg interessante stap in het brouwproces is. Voor nu zal ik jullie niet teveel vermoeien met de verschillende temperatuur fases en wat dit met het beslag doet.

Nadat alle zetmeel is omgezet in suikers en de suikers zijn opgelost in het water kan het klaren beginnen. Bij het klaren ga je de vaste bestanddelen scheiden van de vloeistof zodat je enkel het wort nog over hebt.

Het wort kan nu gekookt worden om het steriel te maken en tijdens dit gedeelte kan ook de hop toegevoegd worden. Deze hop gift zorgt voor de bitterheid in het bier en deels voor de aroma. Om de aroma zo goed mogelijk te behouden kan de brouwer er voor kiezen om wat later een tweede of derde hop gift te doen.

Tijdens het koelen kan je ook nog steeds hop toevoegen (dryhopping). Bij bovengistende bieren moet de temperatuur van 85 graden zakken naar 15-25 graden. Dit is het moment om de gist aan het wort toe te voegen. Het gist zet de aanwezige suikers in het wort om in alcohol en koolzuurgas. Nu begint het op bier te lijken.

Na de hoofdvergisting is het bier nog niet af, tijdens de lagering moet het bier nog verder rijpen. Zodra het goed gerijpt is kan er een filtratie plaatsvinden voordat het bier afgevuld kan worden. Op fles kan het bier vervolgens nog mooi nagisten.

Wat erg leuk is om te zien bij Brouwerij Oersoep is het gedeelte waar ze een koelschip hebben staan waarmee ze bier brouwen met spontane gisting. Dit bier slaan ze vervolgens op in enorme houten tonnen en vaten om het vervolgens verder te laten rijpen. We hebben 3 bieren rechtstreeks vanuit de tonnen kunnen proeven en dat was toch wel een bijzondere ervaring. Super leuk om met de brouwer door het gehele brouwproces heen te lopen en toch net iets dieper op de materie in gaan dan dat je dat met een standaard rondleiding normaal gesproken doet.

DELEN
Vorig artikelStibon niveau 1, les 3
Volgend artikelMariënrode Tripel
Tripelbier.nl
Welkom op mijn blog dat volledig in het teken staat van tripels. Tijdens mijn jarenlange ontdekkingstocht naar het lekkerste bier kwam ik telkens tot de conclusie dat dat toch echt de tripel is voor mij. Met deze blog wil ik jullie graag meenemen in de ontdekkingstocht naar de vele tripels die inmiddels gebrouwen worden.

8 REACTIES

    • Hoi Arie, deze zal ik komende week gaan schrijven. De lessen zijn inmiddels geweest en ik ben druk bezig met het voorbereiden op het examen van 8 januari. Wil je zelf de opleiding ook gaan doen? gr Stefan

  1. Hi Stefan,

    Ik wens je i.i.g. succes toe voor het examen, wellicht ook leuk om verslag van te doen?
    Voorjaar 2018 sta ik ingeschreven voor niveau 1. Hoop dat het gaat lukken met proeven en beschrijven, want daar ben ik niet zo goed in 🙂

    Succes!

    • Hoi Arie, binnen 5 minuten plaats ik het artikel over les 5. Les 6 en het examen komen er ook aan. Leuk dat je de opleiding ook gaat volgen! Welke locatie? Het proeven en beschrijven ga je zeker leren. Is ook een kwestie van veel oefenen 😉

  2. Hey Stefan,

    Leuk om het verslag van les 5 en 6 te lezen.
    Ben je geslaagd?

    Dat oefenen doe ik al geruime tijd, maar het helpt niet echt. Ik vraag me ook af ofdat je ‘verkeerd’ kan beschrijven, het is immers een persoonlijke ervaring 🙂

    Examenverslag lijkt me zeker ook leuk om te lezen!

    • Hoi Arie, ik ga nog een verslag schrijven van het examen. Ik kan je al wel vertellen dat ik geslaagd ben. Voor de theorie had ik 34 van de 36 punten en voor het proeven 10 van de 12. Volgende maand start ik met niveau 2. Bij het proeven gaat het erom dat jij aan de hand van je eigen proefnotities de verschillende soorten bier kunt herkennen. Je gaat ook leren te proeven aan de hand van een proefformulier, dit is erg handig en geeft je een mooie structuur. Succes en veel plezier met het volgen van de opleiding! gr Stefan

  3. Hey Stefan,

    Gefeliciteerd met het behalen van niveau 1 met een mooie score lijkt me! Daar is vast wel een biertje op gedronken!
    Niveau 2 lijkt me best pittig, maar o zo interessant.
    Vandaag mijn eerste les. Nu hopen dat ik er op tijd kan komen 🙂

    Gr,

    Arie

    • Bedankt! Daar is zeker een heerlijk biertje op gedronken ja. Ik ben erg benieuwd naar het 2de niveau, 13 maart is mijn eerste les. Ok super leuk dat je vanavond je eerste les hebt, heel veel plezier toegewenst! Dat is een erg leuke les. Voor mij was het ook altijd een race tegen de klok en dan onderweg nog wat eten. Ik ben benieuwd naar je ervaring. gr Stefan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Voer je reactie in!
Voor je naam in