Stibon niveau 1, les 5

Bierbehandeling en Opslag

0
229

Het is alweer enige tijd geleden dat ik een artikel heb geschreven voor tripelbier.nl. In de tussentijd heb ik wel een mooi artikel geschreven voor Bierista en ben ik met name druk geweest met de verhuizing naar Houten. Tijdens de verhuizing is er in Houten ook stevig verbouwd.

Inmiddels heb ik al examen gedaan voor het eerste niveau van de Stibon bieropleiding maar wil ik jullie nog wel even meenemen naar les 5 en 6. Uiteraard zal ik over het examen ook nog een artikel schrijven.

Les 5 begint meteen goed, nog voordat we gaan zitten werden we al aan het werk gezet achter de bar. Anneke Staals leert ons de perfecte Weizen inschenken. Bij een Weizen schenk je altijd al het gist mee en zorg je dat er een mooi schuimkop op het bier blijft staan. Nadat ik ook nog een pilsje voor mijzelf heb getapt kunnen we gaan zitten en begint het theorie gedeelte van de les.

Met veel passie vertelde Anneke ons over het goed bewaren van bier, smaakveranderingen en het serveren van bier. Tijdens het theorie gedeelte hebben we ook een kijkje genomen bij de tap- en koelinstallatie van het bargedeelte van Brouwerij Oersoep. Ze hebben een zeer fraai koelsysteem om de bieren optimaal te serveren aan de gasten.

Bij de smaakveranderingen komen zowel bedoelde als onbedoelde smaakveranderingen aan bod. Naar aanleiding van deze les heb ik zelf wat bieren weggelegd om te laten rijpen. Ik ben benieuwd of ik er zolang vanaf kan blijven.

Het serveren van bier is uiteraard ook erg belangrijk in de gehele beleving. Welk glas moeten we gebruiken voor welke biersoorten, welke temperatuur en hoe worden de bieren uitgeschonken en gepresenteerd aan de gasten. Al deze onderwerpen kwamen aan bod.

Tussen alle theorie proeven we een aantal mooie bieren; Brand Up, Weihenstephan Hefe Weizen, Amstel Bock, Rochefort 10 en de Grand Prestige van Hertog Jan. Van al deze bieren maken we proefnotities wat inmiddels al een stuk makkelijker is om te maken. Hierna nog 1 les en dan het examen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Voer je reactie in!
Voor je naam in