Stibon niveau 1, les 6

Bier aan tafel

0
197

Het is helaas alweer tijd voor de laatste les van niveau 1. Vandaag is het onderwerp bier aan tafel. Dat beloofd een heerlijke les te gaan worden met niemand minder dan Arvid Bergström als docent. Arvid is biersommelier en kok, hij heeft o.a de boeken Bier aan Tafel en Proef bier geschreven.

We kunnen eindeloos uitweiden over de theorie maar uiteindelijk gaat het gewoon om het daadwerkelijk proeven. Vandaag gaan we 6 bieren proeven met verschillende kleine hapjes. De kunst is om deze combinaties goed te kunnen beoordelen. Wat verandert er aan het bier en wat aan het hapje zodra je het samen tot je neemt. Dit kun je eigenlijk met alles thuis oefenen. Probeer het eens uit!

In de theorie grijpen we nog even terug naar de basissmaken; zoet, zout, zuur, bitter en umami. De verschillende ‘smaakhaakjes’ waar je een gerecht of bier aan elkaar kan verbinden komen aan de orde en de intensiteit van verschillende smaken.

Tijdens het proeven vullen we de bier- & spijs combinaties matrix in waarbij je het mondgevoel, smaakgehalte, complexiteit en smaaktype beoordeeld. Dit doe je voor zowel het bier als de spijs afzonderlijk. Uiteindelijk trek je op basis van deze beoordeling een conclusie waarin je aangeeft wat het bier met de spijs doet en andersom.

We proeven o.a de Kees Pale Ale Citra met een witte kaas uit Heiloo, de Othmar Rauchbier met droge worst, Fuller’s London Porter met 70% cacao chocolade en een Jopen Koyt met panforte margherita. Die laatste was voor mij echt een winnaar en ga ik zeker vaker nemen. Wat een heerlijke combinatie waarbij zowel het bier als de spijs elkaar naar een hoger level tillen.

Op het einde van de les waren er nog wat tips voor het examen en vanaf nu kan het blokken voor de theorie en praktijk gaan beginnen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Voer je reactie in!
Voor je naam in