Stibon niveau 2, les 1

Smaakafwijkingen en veroudering

2
302

Na de goede score voor het examen van niveau 1 ben ik toegelaten tot niveau 2. Niveau 1 bestond uit 6 lessen van 4 uur die ik gevolgd heb in Nijmegen. Dit keer volg ik het tweede deel van de opleiding in Amsterdam en is het 12 lessen. Een flinke verdieping slag dus op de al aanwezige kennis.

Als rode draad door het tweede niveau van de opleiding is het brouwen van je eigen bier. Dit jaar staat de stijl al vast en gaan we samen met de gehele klas een traditionele Duitse Dortmunder brouwen. Een stijl die ik slechts enkele keren gedronken heb. Toevallig is het een van mijn vaders favorieten stijlen. Dat maakt het toch extra speciaal om een Dortmunder te brouwen.

Het onderwerp van de eerste les is smaakafwijkingen en veroudering. Tijdens de les komen er verschillende interessante onderwerpen aan bod. Onder andere de soorten drempelwaarden, categorieƫn van smaakstoffen en het proeven en herkennen van diverse smaakafwijkingen.

Bij het proeven en herkennen van diverse smaakafwijkingen gebruiken we Amstel Blond als basis bier. Over de gehele avond proeven we verschillende afwijkingen waarbij er per afwijking een capsule in de Amstel Blond gaat om goed te kunnen proeven hoe de afwijking smaakt en voornamelijk ook ruikt. We proeven onder andere de volgende afwijkingen; Diacetyl (boter), Lichtsmaak (stinkdier), Autolyse (afvoerput), Metaal (bloed), Oxidatie (natte karton), Fenol (pleister), Infectie (boter/ azijn), Acetaldehyde (groene appel), DMS (mais) en Boterzuur (baby kots).

Sommige van deze afwijkingen zijn zeer onaangenaam en na het ruiken bijna niet te doen om te proeven. Uiteindelijk was het super leerzaam om al deze afwijkingen eens achter elkaar te proeven. Gelukkig gaan we de volgende les weer gewoon goede en lekkere bieren proeven!

2 REACTIES

 1. Hey Stefan,

  Leuk om te lezen dat je van niveau 2 ook verslag doet.
  Ik zit me nog te bezinnen of dat ik 2 ga doen of niet (mocht het redelijk in de buurt hier komen, want wat nu aangeboden wordt is te ver weg).
  Eigenlijk heb ik bij niveau 1 meegekregen wat ik wilde weten.

  Opzich lijkt de groep ook kleiner bij niveau 2 waardoor er meer tijd is voor vragen en kennis?
  Ik blijf je hier lezen. Misschien haalt je enthousiasme me over šŸ˜‰

 2. Niveau 2 is echt heel erg leuk met veel verdieping in de stof. Het is een beetje afhankelijk van de locatie, in Amsterdam zijn we vaak met ongeveer 20 personen terwijl ik laatst in Breda een les ben wezen inhalen waar ze met 8 personen zaten. Binnenkort heb ik weer wat meer tijd om artikelen te schrijven. ik heb inmiddels 8 van de 12 lessen gehad dus wil in ieder geval de 6 ontbrekende lessen beschrijven. In september gaan we weer verder en in november is het examen. Ik zou zeggen blijf op de pagina komen en dan zul je de artikelen vanzelf tegen gaan komen. gr Stefan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Voer je reactie in!
Voor je naam in