Brugge Tripel vs Brugge Tripel Prestige 2016

Brouwerij De Gouden Boom, 8,7% vs 9,5%

0
272

Vandaag is het tijd voor een leuk experiment, namelijk proeven wat het verschil is tussen de normale Brugge Tripel uit mijn bierpakket van Beerwulf en de Brugge Tripel Prestige 2016 die ik al enige tijd geleden heb gekocht bij de Mitra.

Het geheim van de Brugge Tripel is het gebruik van het kruidenmengsel ‘gruut’. ‘Gruut’ is een mengeling van kruiden die de unieke smaak geeft aan de Brugge Tripel. In de Brugse regio was men in de Middeleeuwen verplicht ‘gruut’ in plaats van hop te gebruiken.

De basis voor de Brugge Tripel Prestige is de “normale” Brugge Tripel. Volgens de brouwer is de Prestige verrijkt met extra kruiden waarbij jeneverbes de hoofdrol speelt. Ik ben benieuwd of dit verschil duidelijk te proeven is.

In 2001 koopt Palm een meerderheidsbelang in Brouwerij de Gouden Boom en valt de brouwerij dus onder de vlag van Palm.

Zicht:

Qua zicht zijn beide tripels exact hetzelfde. Mooi goud blond van kleur met een witte schuimkraag die bij beide tripels redelijk snel wegtrekt.

Geur:

De geur doet bij de Brugge Tripel in eerste instantie wat moutig aan, daarna komt het fruitige goed door. Met name banaan en abrikoos komen daarbij naar voren. Bij de Prestige is de geur totaal anders, het moutige herken ik niet maar wat ik wel ruik is enorm veel citrus en een klein beetje appel.

Smaak:

De smaak bij de Brugge Tripel is vol, een beetje romig en vettig. Een fantastische tripel om lekker te combineren met witvis. Bij de smaak komt de abrikoos terug. Bij de Prestige merk je inderdaad dat er een behoorlijke hoeveelheid kruiden is toegevoegd. De citrus komt er nog steeds sterk bovenuit en gaat mooi samen met de jeneverbes, wat een heerlijke combinatie. Het lijkt wel of ik ook wat vanille proef. Eigenlijk is het jammer dat ik deze 2 tripels naast elkaar aan het proeven ben want door deze krachtige tripel lijkt de “normale” Brugge Tripel wat vlak terwijl dat helemaal niet zo is. Ik heb hem namelijk eerder geproefd en toen vond ik dat de tripel behoorlijk kruidig was. Nu valt dat bijna in het niet in vergelijking met de Prestige.

Afdronk:

Bij de Brugge Tripel komt het romige weer terug in de afdronk samen met het kruidige bittertje. Het bittertje blijft mooi in de mond hangen en is erg aangenaam. Bij de Prestige is de afdronk veel krachtiger. De citrus en vanille gaat mooi over in een kruidig bittertje die vrij stevig is en afsluit met een pepertje. Echt een hele mooie belevenis!

Moment:

Ik ben echt gaan zitten voor deze proeverij, heerlijk ontspannen op de zondag middag. Wat mij opvalt is dat de Prestige zo krachtig is qua geur, smaak en afdronk dat het de normale Brugge Tripel een klein beetje doet verbleken. Dat is eigenlijk zonde want de Brugge Tripel is gewoon een super tripel die ook lekker veel body heeft. Ik zal ze niet zo snel nog een keer samen drinken omdat het echt 2 totaal verschillende tripels zijn. Absoluut niet te vergelijken met elkaar. De Prestige is echt een belevenis en mocht je de kans hebben om hem te kopen doe dat dan! De normale Brugge Tripel smaak eigenlijk altijd goed en is een wat veiligere keuze die zeker niet teleur gaat stellen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Voer je reactie in!
Voor je naam in