Grutte Pier Tripel

Grutte Pier Brouwerij, 7,5%

0
205

De Grutte Pier Tripel heeft tijdens de afgelopen 2 jaargangen van de World Beer Awards beide keren goud gewonnen voor beste Tripel van Nederland. Ik heb dus hoge verwachtingen van deze tripel. De Grutte Pier (Grote Pier in het Nederlands) is een Friese vrijheidsstrijder die Friesland rond 1517 beschermde tegen de Hollanders. Pier Gerlofs Donia was zijn naam en door zijn reusachtige gestalte en een bovenmenselijke kracht werd hij Grutte Pier genoemd. De moutigheid van het bier staat voor de tijd dat Grutte Pier nog een boer uit Kimswerd was. De zoetige bitterheid staat voor de wraak op de Hollanders die zijn vrouw vermoorden.

Zicht:

Wat mij meteen opvalt is het prachtige etiket die op de fles en het glas zit. Dit is nu Grutte Pier, links de vriendelijke Friese boer en rechts de stoere en heldhaftige vrijheidsstrijder.

De Grutte Pier Tripel is donker goud van kleur en heeft een witte schuimkraag die redelijk lang blijft staan. De schuimkraag trekt gelijkmatig weg.

Geur:

Het eerste wat mij opvalt aan deze tripel is dat er een vrij sterke mout geur uit mijn glas komt, vrijwel direct gevolgd door het fruitige van een rijpe sinaasappel en een heel klein beetje limoen.

Smaak:

Bij de smaak gaat de mout en de sinaasappel hand in hand, ze wisselen elkaar mooi af en zijn perfect in balans met elkaar. Op het eind komt er ook een klein bittertje vanuit de hop naar boven. Ook is er een subtiele hoeveelheid koolzuur gebruikt voor deze tripel.

Afdronk:

Tijdens de afdronk wint de bitterheid in kracht en blijft het moutige ook nog steeds in de mond hangen. De afdronk is vrij droog en de smaak blijft erg lang in de mond. Heerlijke afdronk waar je lang van na kunt genieten.

Moment:

Ik ben echt gaan zitten voor deze Grutte Pier Tripel met al zijn prijzen. Wat mij betreft is dit een perfecte tripel om de tijd voor te nemen en lekker van te genieten. Op dit moment is de Grutte Pier Tripel met name in Noord Nederland te krijgen maar ik heb al vernomen dat de ambitie aanwezig is om ook in de rest van Nederland deze heerlijke Tripel te schenken. Zelf ben ik na het proeven van de Grutte Pier Tripel erg nieuwsgierig geworden naar de Grutte Pier Tripel uit de Ton, deze Tripel heeft een extra vergisting ondergaan met een Brettanomyces gist in een Frans eikenhouten ton.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Voer je reactie in!
Voor je naam in