Straffe Hendrik Wild 2015

Brouwerij de Halve Maan, 9%

0
217

Brouwerij De Halve Maan lanceerde in april 2014 de eerste editie van haar Straffe Hendrik Wild. Het traditionele tripelbier werd hergist met een wilde ‘brettanomyces’ gist. Deze gist geeft het bier een fruitiger aroma dat harmonieert met het rijke gebruik van de aromatische hopvariëteiten. Het bier is daardoor langer houdbaar en de smaak evolueert over de jaren heen.  Voor het bier gelanceerd kon worden, heeft het drie maanden in de kelders van de brouwerij gerijpt. De Straffe Hendrik Wild wordt één keer per jaar gebotteld en is dus bijzonder uniek. In april 2015 is deze versie op de markt gekomen, uiteindelijk zou je deze tripel maximaal 5 jaar kunnen bewaren. Ik vind het na 2,5 jaar wel mooi geweest en ben erg benieuwd naar deze unieke tripel.

Zicht:

Let er op dat je deze fles opent boven de gootsteen, door de nagisting op de fles kan het zijn dat het schuim direct na het openen uit de fles komt. Dat was bij mij het geval en gelukkig was ik hier al op voorbereid. Deze tripel is donker goud van kleur en als je goed kijkt zie je nog wat kleine gist deeltjes in het bier. Dit is helemaal niet erg en geeft juist smaak af. Vandaag schenk ik niet al het gist mee en laat ik een klein bodempje achter in de fles. De witte schuimkraag blijft mooi gelijkmatig en redelijk lang op de tripel staan.

Geur:

De Straffe Hendrik Wild 2015 heeft een zurige geur die neigt naar citroen en ook komt er een wat muffige abrikozen geur af van deze tripel. Tevens ruik ik een licht alcoholische geur.

Smaak:

In de smaak komt de abrikoos wat meer naar de voorgrond en merk je dat het frisse van de citroen langzaam overgaat in de bitterheid van de hop. Er zit een prima hoeveelheid koolzuur op deze tripel.

Afdronk:

In de afdronk is er weinig meer over van het fruit, enkel de bitterheid blijft hier overeind staan. De bitter is vrij zacht maar blijft toch nog redelijk lang in de mond hangen. Persoonlijk vind ik de normale Straffe Hendrik meer smaak en body hebben, maar dat komt misschien ook wel omdat dit een van mijn favoriete tripels is.

Moment:

Ik heb deze bijzondere tripel bewaard voor een speciaal moment. Vandaag is het de verjaardag van mijn broertje en tevens is het review nummer 50, dubbel feest dus en de perfecte gelegenheid om deze tripel na 2,5 jaar open te trekken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Voer je reactie in!
Voor je naam in