Westmalle Tripel 2002 vs 2020

Westmalle, 9,5%

0
278

Zicht 

De Westmalle uit 2002 heeft totaal geen schuim meer. Bij het openen hoorde ik dat er nog wel koolzuur in zat maar lang niet zoveel als de Westmalle uit 2020, deze staat vol in het schuim en zakt maar heel langzaam in. Qua kleur is de 2002 versie een heel stuk donkerder geworden.

Geur

In de geur zit er ook een enorm verschil. De Westmalle uit 2002 ruikt voor mij barley wine achtig. De mout, rozijnen, vijgen en sinaasappel marmelade overheersen. Terwijl de Westmalle uit 2020 enorm naar banaan ruikt, zeker wanneer je beide bieren na elkaar ruikt en proeft.

Smaak

Bij het proeven van de 2002 versie merk je dat de koolzuur toch echt volledig verdwenen is. Doet mij nog steeds aan een slappe barley wine denken. Je merkt dat de kandij suiker en de mout nog flink aanwezig zijn. De rozijnen komen ook goed door samen met het alcoholische wat in de tripel blijft zitten. Het is dat ik weet dat het een tripel is maar bij een blindproeverij zou ik zeker denken dat het een ander biertype is en daardoor zou de smaak niet eens verkeerd zijn. Want smaak heeft het bier nog steeds. Wat smaakt de 2020 versie mij toch weer goed! Banaan, hop, fris van de mooie hoeveelheid koolzuur, klein beetje sinaasappel en licht kruidig.

Afdronk

De afdronk is bij de 2002 versie vrij zoet, dit komt door de kandijsuiker. Ook is het licht alcoholisch en toch ook wel dun. Rozijnen blijven wel lang in de mond hangen, er is geen enkele bitter meer te herkennen in deze tripel. Bij de 2020 versie is dat wel anders. Een heerlijke stevige bittere afdronk maakt meester van mijn mond. Een stuk voller dan de 2002 versie. De kruidige bitter blijft lang in de mond hangen.

Moment

Zaterdagmiddag en tijd voor een experiment. Via via heb ik een Westmalle tripel van 18 jaar oud op de kop weten te tikken. De kersverse ouders van het kind hebben 18 jaar geleden bij de geboorte van hun dochter een krat Westmalle tripel en dubbel in de kelder gelegd. 18 jaar later is deze eruit gehaald en dochterlief is eigenlijk helemaal geen bierliefhebber. Vandaar dat ik het geluk heb gehad om hier een flesje van te mogen proberen. Super mooie ervaring maar als ik eerlijk ben drink ik hem toch liever vers!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Voer je reactie in!
Voor je naam in